Kwaszone ogórki i ich wpływ na nasz organizm

Kwaszone ogórki i ich wpływ na nasz organizm

Jeśli chcesz zamówić ogórki kiszone, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl.

W sałatce warzywnej, w zupie, na kanapce czy w formie dodatku do drugiego dania – kiszone ogórki w polskiej kuchni spożywamy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, gdyż kiszonki są równie smakowite, co zdrowe.

Czym podkręcić walory smakowe ogórków kiszonych

Ogórki kwaszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest niesłychanie proste. Stosuje się do tego drewniane beczułki albo pojemne gliniane garnki, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się wodą z solą. Potem zostawia się je na nie mniej niż kilkanaście dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Miłośnicy mniej kwaśnych kiszonek mogą skonsumować kwaszonkę już po paru dobach – takie ogórki zwiemy „małosolnymi”. W najpopularniejszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wkłada się czosnek i koper, jakkolwiek smak kwaszonych ogórków można podkręcić też różnymi dodatkami, m.in. czarnym pieprzem, liśćmi czarnej porzeczki bądź kawałkami chrzanu. Rzecz jasna nie każdy ma czas ani pod dostatkiem miejsca w kuchni, żeby na własną rękę przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy posiada również piwnicę bądź spiżarkę, w której może przetrzymywać żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że musimy odmówić sobie jedzenia kiszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy kupić je w markecie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, a więc w kubełkach albo w woreczkach foliowych, które bez problemu da się przechowywać w lodówce.

Jakie minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?

Od wieków powszechnie wiadomo, iż sfermentowane warzywa pozytywnie wpływają na nasz organizm. Dzieje się tak, ponieważ razem z kiszonkami konsumujemy pożyteczne kultury bakterii, które korzystnie oddziałują na florę jelit oraz redukują ich pH, wspierając w konsekwencji trawienie. Jednak to nie wszystko! Kiszone ogórki są niskokaloryczne (dostarczają zaledwie 12 kilokalorii na 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, E i A, jak również wiele minerałów koniecznych do poprawnego działania organizmu, jak magnez, wapń, żelazo, selen czy fosfor. A co z sokiem z ogórków kiszonych? Jeśli lubimy kwaskowate smaki, nie warto wyrzucać go po spożyciu kwaszonek, tylko użyć go do zupy ogórkowej bądź wypić, bo w trakcie kiszenia witaminy przechodzą częściowo do zalewy. Należy jednak zaznaczyć, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się wszak znaczna ilość soli.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]