Co najlepiej pasuje do kawy? Nugaty, ciastka, orzechy i inne

Co najlepiej pasuje do kawy? Nugaty, ciastka, orzechy i inne

Więcej o słodyczach włoskich na https://cafessima.pl/kawa-i-dodatki/slodycze-dodatki-do-kawy/.

Wielu z nas przyzwyczaiło się do picia kawy zamiast śniadania albo w biegu przed wyjściem do pracy. Nie powinno to dziwić, ponieważ napój ten z powodu zawartej w niej kofeinie rozbudza i pozwala z pełnym skupieniem stawić czoło codziennym obowiązkom. Tymczasem lekceważymy to, iż kawa połączona z przeróżnymi dodatkami może przekształcić się w aromatyczny rarytas, przy którym można odpocząć po stresującym dniu w pracy. Które zatem słodkości i ciasta najlepiej pasują do kawy?

Nugaty, czekolada i pozostałe słodycze – co warto przygryzać do kawy?

Z kawą, przede wszystkim jeśli lubimy spożywać ją bez dodatku mleka i bez cukru, dobrze współgrają wszelkie słodkości, które łagodzą jej mocny smak. To głównie:
czekolada – kawa i kilka kawałków gorzkiej czekolady to zestawienie, które zadowoli nawet tych najbardziej kapryśnych. Naturalnie radzimy kupować czekoladę najlepszej jakości z minimalną zawartością cukru i tłuszczu oraz jak najwyższą zawartością kakao (więcej niż 70%). takie tabliczki czekolady poznaje się po specyficznym chrupnięciu podczas jej dzielenia;
cynamonowe ciasta – w grę wchodzą szarlotki oraz cynamonowe bułki drożdżowe. Ta przyprawa wspaniale wzmacnia aromat kawy (można ją dodać również wprost do napoju, przykładowo posypać nią delikatną piankę naszego latte);
nugaty – wyśmienity deser wytwarzany z miodu i ubitych białek, które miesza się z prażonymi orzechami (w całości albo siekanymi), czasami z dodatkiem kandyzowanych owoców i kakao. To tradycyjny przysmak, który w Europie spożywa się w czasie Bożego Narodzenia we Włoszech, w Hiszpanii oraz we Francji. Tam także produkuje się najlepsze słodycze tego rodzaju;
słodycze z toffi, karmelem i miodem – holenderskie stroopwafle, sezamki lub ciągutki mleczne – te słodycze rewelacyjnie komponują się z popołudniową kawą i interesującą lektura
migdały, orzechy i ciastka z ich dodatkiem – czy wybierzemy do kawy garść orzechów, popularne babeczki z ich dodatkiem albo słodkie makaroniki pieczone z mąki migdałowej, z pewnością będziemy zadowoleni z tego smaku. Wypada jednak mieć na uwadze, że orzechy mają w sobie sporo tłuszczy, w większości tych zdrowych, lecz i tak lepiej jeść je z rozwagą;
kruche ciastka – m.in. ciastka owsiane, biszkopty oraz herbatniki, czyli wszystko, co da się maczać w kawie.

Nasza siedziba:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]