Obwarzanki krakowskie – małopolska tradycja

Obwarzanki krakowskie – małopolska tradycja

więcej o obwarzankach krakowskich na stronie www.piekarniapochopien.com »

Posiadają niepowtarzalny smak, prezentują się bardzo ciekawie, natomiast znaleźć je możemy tylko w jednym miejscu w Polsce. O czym piszemy? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są symbolem historycznej stolicy Polski oraz dumą tamtejszych piekarzy. Dlaczego cieszą się tak ogromnym uznaniem? Jak powstają obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przyjeżdżający do Krakowa najpierw chcą spróbować właśnie opisywanego specjału?

Kiedy powstały obwarzanki krakowskie?

Tradycja wytwarzania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie trzynastego stulecia. W księgach zaś pojawiły się wiek po tym, kiedy odnotowano, iż przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku spożywano je jedynie w czasie Wielkiego Postu, jednak potem na stołach pojawiały się również w pozostałych sezonach. W piętnastym wieku władca Jan Olbracht ustanowił przywilej, według którego mieli prawo wytwarzać je wyłącznie piekarze ze stolicy Małopolski. Podobną ustawę przyjęła pięć wieków później Wspólnota Europejska, dodając je do spisu produktów regionalnych.

Receptura obwarzanków krakowskich

Obwarzanki mają formę pierścienia z wyraźną plecioną powierzchnią oraz średnicę w granicach 15 cm. Obwarzanki krakowskie od lat wytwarzane są w myśl identycznego przepisu. Ich określenie oraz wyjątkowy aromat są skutkiem obwarzania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – między innymi solą lub makiem – i piecze.

Nasza siedziba:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]