Woda kotłowa zapewni bezawaryjne działanie kotła

Woda kotłowa zapewni bezawaryjne działanie kotła

Kotły i inne tego rodzaju urządzenia wymagają do bezawaryjnego funkcjonowania odpowiedniej wody. Niestety, w polskich kranach znajduje się zazwyczaj woda o sporej twardości. Z tego powodu nie powinna być stosowana w urządzeniach ciepłowniczych – istnieje bowiem wówczas ryzyko, iż ich części skorodują albo problemem będzie pojawiający się na nich osad. Właśnie dlatego w kotłach wykorzystuje się jedynie wodę kotłową. Ze względu na fakt, że jest to naprawdę ważne dla sprawnego funkcjonowania tych urządzeń, warto powiedzieć kilka słów o tej cieczy. Jakimi metodami się ją otrzymuje? Jakie powinna wykazywać parametry?

Woda kotłowa – co to jest?

Woda kotłowa musi być przede wszystkim miękka – niewskazane jest podawanie o dużej twardości. Poza tym istotne okazuje się jej pH, które powinno mieć wartość najwyżej dwanaście. Ma to duży wpływ, jeśli mówimy o rozpuszczeniu metali. W wodzie kotłowej nie może być zawarta duża ilość wolnego tlenu, który może owocować rdzewieniem elementów kotła. Woda kotłowa powinna być oprócz tego na bieżąco sprawdzana, by uniknąć zawartości osadu.

Otrzymywanie wody kotłowej

W systemach grzewczych za otrzymanie wody kotłowej odpowiedzialne są obecnie przede wszystkim urządzenia do odwróconej osmozy. Metoda ta opiera się na przepuszczeniu wody przez półprzepuszczalną membranę, przez co niemal wszystkie domieszki są z niej zlikwidowane. Odwrócona osmoza odbywa się stale, dzięki czemu do kotła wciąż trafia woda kotłowa o odpowiednich parametrach, a stosowanie tej techniki jest stosunkowo niedrogie.